Profesorii contestă noua lege a Educaţiei și pe cea a salarizării bugetarilor. Ei sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă, dar şi de întârzierea lefurilor. Dascălii nu mai vor să se afle la coada listei la plata salariilor şi cer condiţii de muncă decente.
După o mărire fictivă a salariilor cu 50%, profesorii spun că trăiesc acum drama unor venituri în continuă scădere. De altfel, ca toţi bugetarii, cadrele didactice au rămas fără al 13-lea salariu, fără sporuri şi fără 25% din salariul de bază. Liderii sindicali din Educaţie spun că, în realitate, profesorii au pierdut până la 40% din venituri, în ultimul an.
În plus, unele şcoli constată că în ziua de leafă - conturile de salarii sunt goale, iar autorităţile ridică din umeri când profesorii îşi cer disperaţi drepturile restante. Liderii sindicali din educaţie anunţă că vor continua protestele până când Guvernul va găsi o soluţie de majorare a salariilor profesorilor în 2011. Cadrele didactice vor fi prezente printre cei 80.000 de sindicalişti pe care marile confederaţii îi scot mâine în stradă.
„Grevă. Ne mint cu neruşinare!"
La Liceul de Artă „Dinu Lipatti" din Piteşti, profesorii nu au mai suportat întârzierea de salariu şi au hotărât să intre în grevă generală. În plus, dascălii se tem că 30 de catedre vor fi desfiinţate, aşa cum i-a anunţat inspectorul şcolar general Gabriel Bratu. Cei aproape 700 de elevi care studiază la Liceul de Arte au fost anunţaţi săptămâna trecută să nu mai vină la ore.
La intrarea în unitatea de învăţământ a fost postat un avertisment: „Grevă! Nu ne‑am primit salariile, autorităţile ne mint cu neruşinare!". După o săptămână de grevă, dascălii au decis să intre la ore. Ei au primit asigurări din partea ministerului că nu vor fi desfiinţate catedre, că îşi vor primi salariile, fără întârziere, până la sfârşitul anului şi că orele de specialitate nu vor fi red