Militarii Brigăzii 10 Geniu Brăila depun coroane de flori la Cimitirul Eroilor, pentru a marca faptul că oştirea de astăzi nu-şi va uita niciodată înaintaşii.
Ceremoniile desfăşurate astăzi aduc în faţa oficialităţilor şi a cetăţenilor patru plutoane de paradă, formate din câte 21 de militari ai Batalionului 72 Pontonieri, ai Batalionului 285 Artilerie, ai Batalionului 528 Cercetare şi soldaţi din Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie. Drapelul de luptă este cel al Brigăzii 10 Geniu.
Marinarii brăileni îşi amintesc astăzi de ultimul lor camarad căzut la datorie, Băduţ Papuc, mort în această vară în teribilul accident de la Tuzla.
Oricând, gata de luptă
În Garnizoana Brăila este dislocată Brigada 10 Geniu, singura mare unitate de profil din ţară. De asemenea, singurele unităţi de marină fluvială se află tot la Brăila, după ce celelalte cazărmi cu acest specific din ţară au fost închise.
„Tradiţia militară este foarte veche la Brăila. Să nu uităm că în Garnizoana Brăila, în anul 1881, au fost dislocate unele dintre primele Mari Unităţi de Artilerie ale timpului, Corpul 3 Armată şi Brigada 10 Artilerie a cărui continuator este astăzi Batalionul 285 Artilerie", ne-a declarat maiorul Florentin Cucu, ofiţerul de presă al Brigăzii 10 Geniu Brăila.
Geniştii brăileni nu trebuie să caute foarte adânc în istorie pentru a-şi aminti faptele de vitejie.
„Recentele misiuni în care am fost nevoiţi să intervenim au arătat că noi suntem la luptă şi pe timp de pace. Atunci când stihiile naturii declară război oamenilor, venim noi, geniştii, şi refacem căile de comunicaţie distruse sau amenajăm locul unde vor fi găzduiţi cei loviţi de vitregii, aşa cum s-a întâmplat în această primăvară, când apele au făcut prăpăd în multe regiuni din ţară", a subliniat generalul de brigadă Ioniţă Ariton, comandantul Brigăzii 10 Geniu.
Brigada 10 Gen