Good.bee Holding, institutie financiara non-bancara lansata de Fundatia Erste si Erste Group Bank AG, ofera 10 milioane de euro antreprenorilor din zona Europei Centrala si de Est care infiinteaza afaceri care nu au doar un scop financiar, ci si unul social. Creditele care pot fi accesate de micii intreprinzatori pot ajunge pana la 500.000 de euro, afirma Jennifer Rowe, directorul general al companiei.
Antreprenoriatul social consta in fondarea unei companii care este condusa precum un business obisnuit, dar al carei obiectiv nu este obtinerea unui profit cat mai mare pentru actionar, ci rezolvareea unei probleme sociale.
“In ultimii ani au fost lansate cateva companii sociale foarte bune in Romania. Un exemplu este "Ateliere fara Frontiere", care se ocupa de reciclarea de echipamente electronice si care creeaza locuri de munca pentru persoane excluse de pe piata muncii. Un alt exemplu este "Motivation", o firma care vinde scaune cu rotile sau servicii de gradinarit acestea fiind facute de persoane cu dizabilitati”, explica Jennifer Rowe, CEO good.bee Holding.
Pana acum, Good.bee a mai oferit finantare intreprinzatorilor romani (in special fermierilor si micilor comercianti) de patru milioane de euro prin good.bee Credit IFN, institutie financiara lansata anul trecut pe piata locala.
De curand, Good.bee Holding a lansat Social Enterprise Finance, un program pentru finantarea companiilor cu aproximativ 10 milioane de euro in urmatorii doi ani, insa prin acesta conducerea institutiei financiare isi doreste sa ofere si consultanta antreprenorilor, nu doar finantare.
Pana acum, Good.bee nu a oferit credite prin acest program in Romania, dar imprumuturile vor incepe in urmatoarea perioada.
Liniile de credit, care sunt pentru investitii si pentru capital uman, variaza de la tara la tara si in functie de puterea de cumparare, d