Tinerii au ieşit în stradă alături de sindicalişti pentru a manifesta împotriva reformei propuse de președintele Nicolas Sarkozy, măsură care prevede pensionarea la 62 de ani. Franţa se confruntă cu o gravă criză în sistemul de educaţie, liceenii acuzând măsura pe care o califică drept antisocială.
Protestele au devenit violente săptămâna trecută când aproape 600 de şcoli din Hexagon au fost nevoite să-şi închidă porţile. Instituţiile au rămas cu lacătele pe uşi timp de câteva zile pentru că elevii şi unii dintre profesorii lor s-au alăturat mişcării de protest a sindicatelor faţă de reforma pe care Guvernul lui Sarkozy vrea să o facă sistemului de pensii, scrie cotiadianul „Le Figaro".
Cei mai mulţi dintre tineri au manifestat în centrul Parisului, acolo unde au avut loc cele mai puternice manifestaţii, dar au existat şi cazuri punctuale când elevii au protestat în faţa şcolii. Aşa s-a întâmplat la Colegiul Montgolfier, unde joi dimineaţă 50 de absolvenţi protestau în faţa clădirii.
Specialiştii au observat că tinerii francezi s-au alăturat protestelor voluntar, deşi ei vor ajunge la vârsta de pensionare peste câteva zeci de ani. Iar tinerii contestatari au şi fost cei ale căror proteste au degenerat în violenţe de stradă. Ei s-au aflat la originea incendierii unor maşini şi tomberoane de gunoi în centrul capitalei Franţei, tot ei s-au încăierat în câteva rânduri cu forţele de ordine şi au blocat drumurile şi benzinăriile.
Mai multe organizaţii sindicale au anunţat că vor demara o altă rundă de proteste săptămâna aceasta. Sindicaliştii doresc ca prin aceste acţiuni colective să-l determine pe preşedintele Nicolas Sarkozy să renunţe la creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani.
Amenzi şi arestări printre tineri
Protestele s-au soldat cu arestări şi cu multe amenzi pentru tinerii violenţi. Un elev de 17 ani de la Şcoala P