La Roma s-au încheiat lucrările Marelui Sinod consacrat Orientului Mijlociu, eveniment ce pune la încercare relaţiile dintre Vatican şi guvernul de la Ierusalim, transmite corespondentul RFI în Italia, Ştefan Popescu.
În cuvântul de închidere al Sinodului, Papa Benedict a făcut apel pentru respectarea libertăţii religiose în Orientul Mijlociu : “Libertatea religioasă nu trebuie redusă la libertatea de cult!”, a ţinut să precizeze Suveranul Pontif care a făcut apel la reluarea procesului de pace în Palestina.
Creştinii trebuie să devină promotorii dialogului cu lumea islamică, este necesară o apropiere între lumea catolică şi cea musulmană - a fost o altă idee din discursul Papei, discurs care a provocat indignare la Ierusalim.
Ministerul israelian al afacerilor externe a reacţionat imediat, afirmând că Marele Sinod de la Vatican a fost luat ostatec de o majoritate anti-israeliană, catalogând criticile la adresa politicii de colonizare drept “atacuri politice în buna tradiţie a propagandei arabe”.
Guvernul israelian a cerut Vaticanului să se delimiteze de aceste critici care aruncă o umbră asupra relaţiilor cu statul evreu.
Israelul nu s-a ghidat niciodată după Biblie pentru a justifica ocuparea sau controlul unor teritorii, a ţinut să precizeze şi purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de externe, Yigal Palmor, citat de presa italiană ca răspuns la declaraţia finală a Marelui Sinod în care se afirma explicit: "Israelul nu poate revendica Ierusalimul ca oraş exclusiv israelian".
Ecouri favorabile în lumea arabă pentru evenimentul ţinut la Vatican. Autoritatea Palestiniană a exprimat identitatea de vederi cu Biserica romano-catolică privind viitorul oraşului Sfânt: oraş deschis, capitală a două state şi sediu al celor 3 mari religii monoteiste. Corespondentul RFI în Italia, Ştefan Popescu
La Roma s-au încheiat lu