Încărcarea orarului profesorilor cu vechime şi clasa a IX-a la gimnaziu vor trimite în şomaj mii de dascăli, susţin sindicaliştii din învăţământ. Sursa: CODRIN PRISECARU
Premierul Emil Boc a discutat ieri cu o parte din miniştri amendamentele depuse de parlamentari la proiectul Legii Educaţiei Naţionale. Potrivit reprezentanţilor guvernului, şedinţa de ieri va mai fi urmată de cel puţin încă una pe aceeaşi temă, marţi sau miercuri. Asta pentru că joi, 28 octombrie, executivul îşi va asuma răspunderea pe noua lege, după cum au stabilit, săptămâna trecută, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Potrivit deciziei parlamentarilor, amendamentele la proiectul pentru care guvernul îşi va asuma răspunderea mai pot fi depuse inclusiv astăzi.
Ore tăiate din program, salarii şterse
Cu amendamente sau nu, noua Lege a Educaţiei Naţionale ar putea revoluţiona învăţământul românesc cu clasa a IX-a la gimnaziu, anul pregătitor de la grădiniţă obligatoriu, şcoală pentru toţi până la clasa a X-a, program "Şcoală după şconaală" aplicat la nivel naţiol, programa şcolară "aerisită". Cel puţin aşa susţin guvernanţii, contrazişi însă în cor de profesori, care văd în noul text de lege o ameninţare directă pentru posturile lor, şi-aşa nesigure şi prost plătite.
În timp ce premierul Emil Boc susţine că, odată cu aplicarea noii legi, şcoala românească va începe o nouă eră - în care copiii vor învăţa lucruri care să le fie folositoare în viaţă, şi nu "reproduceri mecanice" pe care le cer, în prezent, manualele depăşite -, sindicaliştii protestează faţă de dorinţa acestuia de a-şi asuma răspunderea şi cer ca legea să fie discutată în continuare în parlament pentru a fi finisată.
Îşi asumă răspunderea şi pe greşeli
"Se pare că, în ultima vreme, nemulţumirile salariaţilor din sistemul de învăţământ s