Consorţiul Nabucco, din care face parte şi România prin intermediul Transgaz, a decalat recent, din nou, termenele-cheie din proiect. Astfel, construcţia conductei nu va mai începe în 2011, ci abia un an mai târziu, iar funcţionarea propriu-zisă a gazoductului ar putea fi posibilă abia în 2015.
Aceasta după mai mulţi ani în care singurul lucru concret a fost semnarea acordului interguvernamental în iulie 2009, iar numărul celor care se îndoiesc că vor exista suficiente gaze care să umple conducta este în creştere.
Christian Dolezal, purtătorul de cuvânt al consorţiului, recunoaşte că obstacolele sunt atât de natură politică, cât şi comercială. „Nabucco este un proiect multinaţional foarte complex şi avem nevoie de stabilitatea cadrului politic şi de aprovizionarea cu gaze. Este un proiect complet nou prin ţări care nu au fost conectate până acum, Turcia nu este membră a UE, nici Bulgaria şi România nu erau când am început discuţiile", a spus ieri Dolezal, într-o întâlnire cu presa la Bucureşti.
Totodată, el a arătat că nici Azerbaidjanul, ţară de la care Nabucco aşteaptă opt miliarde de metri cubi de gaze din totalul de 31 de miliarde, nu este pregătit încă să livreze gaze prin noua conductă. „Avem Azerbaidjan ca potenţial furnizor. Şi ei trebuie să ia decizia de investiţie, iar dacă ei investesc în Shah Deniz II (zăcământ important de gaze - n.r.) în 2011, pot extrage primele gaze în 2015- 2016. Deci trebuie să ne aliniem eforturile noastre cu furnizorii, pentru că nu vrem o ţeavă goală", a subliniat oficialul Nabucco.
Costul total, revizuit cu 10%
De cealaltă parte a conductei, Azerbaidjanul promite gaze tuturor proiectelor. Aceeaşi cantitate de opt miliarde de metri cubi de gaze azere pe care se bazează Nabucco a fost vehiculată de oficialii de la Baku şi când a venit vorba de proiectul AGRI, prin care gazele lichefiate azere vor ajun