Ideea aparţine şefilor judeţului, însă este acceptată de majoritatea învăţăceilor, care şi-ar dori să fie consultaţi când se va alege modelul hainelor.
Incidentele violente din ultima perioadă, în care au fost implicaţi elevi, inclusiv din Neamţ, i-au făcut pe şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) şi pe reprezentanţii judeţului să gândească un plan pentru siguranţa copiilor. Dacă asigurarea pazei în unităţile de învăţământ presupune costuri mai mari şi e mai greu de realizat, aceştia vor reintroducerea uniformelor, ca primă măsură de siguranţă.
„În şcoală şi în apropierea ei, atât copiii, cât şi dascălii trebuie să se simtă în siguranţă, de aceea este necesar să găsim soluţii în acest sens. Eu susţin ideea existenţei semnelor distinctive în fiecare şcoală, a unei rigori privind vizitatorii în unităţile şcolare, diminuându-se astfel riscul producerii actelor de violenţă“, spune prefectul Mihai Archip.
Deşi au mai fost astfel de propuneri, iar unele şcoli din judeţ au introdus încă din anii trecuţi ţinute care să ajute la diferenţierea propriilor elevi de ceilalţi, ideea a fost atunci primită cu reticenţă de către tineri. „Nu am vrut uniformă pentru că nu mi-a plăcut cum arăta şi, dacă am avut posibilitatea să alegem, noi le-am refuzat. Dacă ar fi fost mai frumoase şi mai pentru vârsta noastră, nu cred că am fi avut ceva împotrivă“, a spus Lavinia Apetrei, elevă în clasa a XI-a.
Acum, când principalul motiv pentru care se cere reintroducerea uniformelor este siguranţa elevilor, aceştia nu se mai opun cu atâta vehemenţă şi nici nu mai ţin cont de modă. „Am mai avut colegi care au fost urmăriţi în şcoală de unii cu care se certaseră. Dacă avem uniformă se ştie cine învaţă aici şi cine nu. Ştiu că şi mama mea a avut şi am purtat şi eu în clasele I-IV şi n-am păţit nimic“, a spus amuzată Ana-Maria Colobanea, din clasa a X-a.