La atât s-a redus totalul nemulţumiţilor brăileni faţă de politica dusă de principalul partid de guvernare, dacă e să ne luăm după numărul de participanţi la pichetul de protest de vineri, din faţa PDL.
Deşi a fost pus la cale de trei organizaţii sindicale - F.S.I. „Spiru Haret", CNSLR Frăţia şi Sindicatul Pensionarilor din Brăila - pichetul a strâns doar 10 protestatari stingheri, depăşiţi numeric nu doar de jandarmi, trecători sau reporteri, ci şi de numărul de nemulţumiri prezentate deputatului PDL de Brăila, Viorel Balcan, care, fie vorba între noi, mă mir că a avut disponibilitatea să-i bage în seamă. Nu de alta, dar la un aşa număr "impresionant" de sindicalişti, ar fi putut considera că doar îşi pierde timpul.
Este clar: cu astfel de proteste, nici partidele aflate la putere, nici parlamentarii acestora şi, cu atât mai puţin, guvernul nu vor avea de ce să-şi facă griji. Dacă la Brăila sunt 10 nemulţumiţi, de ce ar trebui să-şi facă probleme Puterea? Dacă în ţară sunt câteva mii, de ce să-şi schimbe guvernul perspectiva? Dacă într-un minister sunt câteva sute, care apoi sunt momiţi cu stimulente destul de iluzorii, de ce să crească guvernul salariile tuturor bugetarilor? Dacă în învăţământ face greva foamei o singură învăţătoare, de ce s-ar agita Executivul pentru celelalte cadre didactice, mai ales că le-a promis salarii ceva mai mari din 2011, odată cu legea unică a salarizării? Ce mai contează că, de fapt, nu este deloc unică şi că anul acesta există deja în vigoare o lege la fel de unică a salarizării, completată de fel de fel de ordonanţe şi ordine ale miniştrilor? Şi ce dacă pensiile nu vor mai creşte până în 2012? Vede cineva pensionari nemulţumiţi, cu excepţia a doi, trei "rătăciţi"?
Am impresia chiar că, de fapt, actuala coaliţie de guvernare începe să fie convinsă că oamenii chiar nu sunt nemulţumiţi ori că aprobă, într-un