Comunitatea internaţională se mobilizează din nou pentru ajutorarea statului Haiti, unde a izbucnit o epidemie de holeră. Peste 250 de decese şi peste trei mii de spitalizări s-au înregistrat până acum. Toată lumea este solidară cu Haiti, dar la faţa locului, problemele cu care se confruntă populaţia de pe insulă nu fac decât să se agraveze.
Comunitatea internaţională se mobilizează din nou pentru ajutorarea statului Haiti, unde a izbucnit o epidemie de holeră. Peste 250 de decese şi peste trei mii de spitalizări s-au înregistrat până acum.
Toată lumea este solidară cu Haiti, dar la faţa locului, problemele cu care se confruntă populaţia de pe insulă nu fac decât să se agraveze.
"Toţi francofonii sunt haitieni", declara duminică, 24 octombrie, senegalezul Abdou Diuf, secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, la închiderea reuniunii la vârf a Organizaţiei, marcate de un vast elan de solidaritate în favoarea statului Haiti.
Marea problemă este însă că deseori ajutoarele trimise în această ţară dispar în natură, fără să ajungă la destinaţie, adică în mâinile populaţiei. A fost cazul după cutremurul de pe 12 ianuarie anul acesta, soldat cu 250 de mii de morţi şi peste un milion şi jumătate de sinistraţi.
Întreaga comunitate internaţională, cu Statele Unite şi cu Uniunea Europeană în frunte au trimis ajutoare, iar numeroase ţări s-au angajat în favoarea reconstrucţiei în această ţară.
Actuala epidemie de holeră pune însă în lumină un fel de eşec al ajutorului umanitar, cu atât mai mult cu cât această boală, care apare doar în condiţii de extremă mizerie era eradicată pe insulă de mai bine de o sută de ani.
Corupţia, incompetenţa, violenţa şi dezordinea care sunt din păcate prezente în mod cotidian în această ţară împiedică de multă vreme redresarea ei, în contrast cu cealaltă jumătate a insulei, unde se află