Spre deosebire de indicii pieţelor dezvoltate, la BVB suntem încă departe de topurile din primăvară
Efortul de împingere a indicelui BET-FI este evidenţiat de evoluţia distinctă a celor cinci simboluri SIF
Investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti au încercat în ultimele două luni să copieze tendinţa pozitivă de pe pieţele externe. Elanul a fost scăzut, însă, amplitudinea redusă a mişcării ascendente reflectând lipsa de entuziasm. Dacă în urma raliului din săptămânile precedente, piaţa americană se află în zona topului din primăvară după cel mai bun septembrie din 1939 încoace, iar indicii europeni chiar au făcut noi maxime ale ultimilor doi ani şi jumătate, la BVB suntem încă departe de vârful consemnat la începutul lui aprilie.
În condiţiile unor volume la limitele de avarie, cu o medie de 2-3 milioane de euro pe zi, piaţa locală nu a avut forţa de a ţine pasul cu bursele mature. Graficul indicelui BET-FI, care măsoară evoluţia titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare, cele mai lichide de la cota BVB, surprinde această evoluţie timidă. Cotaţia s-a apropiat foarte greu de nivelul psihologic de 25.000 de puncte, pe care nu l-a atacat decisiv. Acest parcurs s-a realizat cu paşi mărunţi pe fondul unei volatilităţi scăzute, fapt arătat de îngustimea canalului ascendent în care indicele s-a înscris în septembrie şi octombrie. Acum acesta se află într-un punct de cumpănă la limita inferioară a canalului, o străpungere a acestuia dând o probabilitate mare pentru testarea unui suport multiplu dat de banda Bollinger inferioară în urcare şi de media mobilă exponenţială de 55 de zile (EMA55).
Au schimbat caii
Este interesant că, dacă indicele BET-FI a avut această evoluţie plictisitoare în canalul amintit, între mediile mobile scurte şi banda Bollinger superioară, cele cinci titluri din componenţa sa au