Înainte de 1989, România era ţara unui singur om, a unui singur partid, a unui singur sindicat. Aproape că nu exista român să nu fie membru UGSR, un sindicat mamut cu o istorie întinsă pe aproape un secol şi un buget pe măsură: toată lumea cotiza, volens-nolens, la fondul acestuia, cu 1% din venituri. Revoluţia a găsit Uniunea Generală a Sindicatelor din România cu 8 milioane de membri - plătitori, conturi impresionante şi bogăţii considerabile. Ştirile Pro TV au încercat să arate ce s-a întâmplat cu patrimoniul sindicatelor, după două decenii, printr-o anchetă difuzată în cadrul emisiunii "România, te iubesc!".
Mai precis, la Bancorex şi BNR, UGSR dispunea în 1989 de 4,7 miliarde de lei (peste 300 de milioane de dolari) şi 2 milioane de dolari. Cărţi, tablouri, chiar şi un vapor. Şi 21.000 de imobile: 55 de case de cultură, 19 cluburi sindicale, 17 case de odihnă şi tratament, însemnând nenumărate hoteluri şi vile, zeci de sedii, peste 400 de apartamente, garaje, sute de baze sportive, toate adunate din 1906 încoace.
La aşa avere, şi teama că ea va fi risipită a apărut la scurt timp după decembrie '89, iar temerile de atunci s-au dovedit a fi justificate.
"Vă spun sincer, un moment de teamă a fost acela când am avut o reuniune cu diverşii lideri de federaţii, de confederaţii, chiar sindicate mari din ţară şi veniseră la propriu cu valizele după bani. Să-şi ia partea din patrimoniul UGSR-ului şi încercau aproape să mă linşeze", a spus Victor Ciorbea, fost lider sindical la începutul anilor '90, devenit apoi primar al Capitalei şi premier pentru un an.
Încă din 1990 au început să apară noi sindicate, federaţii, confederaţii, toate libere. Şi toate jinduind la câte o bucăţică din patrimoniu. Încetul cu încetul, miliardele şi activele UGSR au dispărut. O primă tentativă de a salva conturile UGSR a fost fă