La o lună de la Târgul de joburi pentru tinerii absolvenți, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău a verificat câți dintre cei selectați atunci de angajatori au și fost angajați.
MAI CITIȚI:
Avem mai puțini șomeri, dar plătim mai multe indemnizații
Şanse de angajare pentru şomeri
Chiar dacă organizatorii târgului de joburi așteptau de la acest eveniment ca absolvenții să intre în câmpul muncii datele finale nu sunt deloc îmbucurătoare. "Din păcate puțini din cei prezenți la bursă au acum un loc de muncă. Potrivit datelor furnizate de angajatorii care au participat la eveniment cu oferte de lucru, din cei 445 de absolvenți selectați în vederea încadrării doar 115 au fost încadrați pe posturi", ne-a spus Daniela Balan, purtătorul de cuvânt al AJOFM Bacău.
Majoritatea celor angajați sunt din rândul tinerilor care au terminat un liceu sau o școală profesională și prea puțini sunt cu studii superioare. Asta cu toate că mulți au venit la bursă dispuși să muncească pe bani puțini și în orice domeniu de activitate.
Unii încă mai caută serviciu
De la începutul anului și până acum, alți 104 absolvenți au fost angajați cu bani de la stat, după ce patronii lor au semnat convenții cu Agenția. "Potrivit legii, angajatorii care încadrează absolvenți pe perioadă nedeterminată pot primi subvenție, constând într-un salariu minim brut timp de 12 luni", a mai spus Balan.
Cu toate acestea, la ora actuală, în judetul Bacău, mai sunt peste 2200 de absolvenți ai promoției 2010 înscriși în evidențe la șomaj și care primesc indemnizația de 225 de lei pe lună. Pentru ei goana după un job nu s-a terminat. "Îmi caut de lucru din vară, de când am terminat școala, și nu găsesc nimic. Eu am o diplomă de tehnician în alimentație publică, dar nu am ce să fac cu ea", ne-a spus Alina Palade, o băcăuancă.