Premierul rus Vladimir Putin a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că țara sa va prelungi interdicția de a exporta grâu până în vara anului viitor.
„Ieri (n.n. – joi) am semnat decizia guvernului de a extinde moratoriul asupra exportului de cereale până la 1 iulie 2011”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri pe teme agrare ținută la Rostov-pe-Don. Din cauza secetei din acest an, Rusia a pierdut producția de cereale de pe 13,3 milioane de hectare. Cu toate acestea, producția de grâne a Rusiei a atins, conform premierului rus, 60 de milioane de tone.
„Acesta este, de altfel, volumul prognozat. Acum știm foarte clar ce resurse avem”, a menționat Vladimir Putin adăugând și că recolta va fi suficientă pentru piața internă dar nu și pentru export.
Producția de grâu a României este estimată de Ministerului Agriculturii la circa 5,7 milioane de tone, peste nivelul de 5,2 milioane tone din 2009, dar cu mult sub estimarea iniţială, de 6,7 milioane tone. Conform ministrului Valeriu Tabără, România va exporta în acest an peste două milioane de tone de grâu şi o cantitate similară de porumb, la preţuri pe tonă cuprinse între 180 şi 240 de euro. Astfel, din datele prezentate de ministrul de resort, reiese că România va exporta porumb de peste 360 milioane de euro şi grâu în valoare de peste 420 milioane euro.
"Anul acesta se vor exporta cereale. Cred că se vor depăşi patru milioane de tone, două milioane la grâu, peste două milioane la porumb. Este o producţie bună", a spus Tabără. El a adăugat că preţurile de pe piaţa internaţională sunt de circa 240 de euro tona la grâul folosit pentru pâine şi 180 euro pe tonă la grâul de furaj. Totodată, porumbul se va exporta cu circa 180 de euro tonă.
"Orzul va merge şi el la export, probabil că se va exporta în continuare ulei şi şrot de de floarea soarelui. Se exportă foarte bine şi rapiţa", a ad