Numărul firmelor înregistrate de români la vecini este mult mai redus decât cel vehiculat
În urmă cu ceva timp se spunea că 2.500 de firme româneşti şi-au mutat activitatea la vecini, dar din datele oficiale reiese că funcţionează doar 284
După ce au fost vehiculate informaţii privind înfiinţarea a mii de societăţi, Ministerul Finanţelor a solicitat Administraţiei Fiscale din Bulgaria date despre numărul firmelor înregistrate de cetăţeni români în statul vecin, iar în răspuns se arată că funcţionează 284 de firme cu capital românesc, potrivit Mediafax.
"Din răspunsul primit de la autorităţile bulgare reiese că, în luna iulie 2010, erau înregistrate şi funcţionau în Bulgaria un număr de 284 de societăţi comerciale cu asociaţi/administratori cetăţeni români, data începerii activităţii acestora nefiind menţionată. Precizăm că nu se poate concluziona că aceste 284 de societăţi comerciale au fost înfiinţate în anul 2010 sau că sunt rezultatul mutării activităţii economice de pe teritoriul României pe cel al Bulgariei", potrivit unui document guvernamental.
Presa a relatat că peste 2.500 de firme româneşti şi-au mutat activitatea în Bulgaria, pe motiv că statul vecin are taxe mai mici şi costuri reduse la înfiinţarea unei societăţi.
De ce aleg românii Bulgaria?
La începutul acestei luni, Curierul Naţional explica de ce românii aleg să-şi dezvolte afacerile la vecini. În Bulgaria, impozitul pe profit este de numai 10%, comparativ cu 16% în România, iar taxa pe valoarea adăugată (TVA) este mai mică, după ce Guvernul român a majorat TVA de la 19% la 24%. Autorităţile din Bulgaria au redus şi birocraţia, iar capitalul iniţial pentru înfiinţarea unei firme este de numai două leva (1 euro), comparativ cu nivelul anterior de 5.000 de leva (2.500 euro) şi 200 de lei în România. De asemenea, timpul necesar înfiinţării un