Eduard Miron (12 ani) este unul dintre copiii plecaţi în Spania, ai cărui părinţi au divorţat. În luna august a venit cu mama sa în ţară, după şase ani, pentru a-şi vedea bunicii şi pentru a obţine un paşaport. Din păcate, nu a mai putut pleca cu mama sa pentru că hotărârea de divorţ a părinţilor, pronunţată de instanţa spaniolă, nu a fost recunoscută în România.
În urmă cu doi ani, Cristina Miron (34 ani) a intentat acţiunea de divorţ. Nu mai ştia nimic de soţul ei, Mihai. Acesta a ales să părăsească familia şi nu a mai dat niciun semn de viaţă. Instanţa spaniolă a judecat procesul în lipsa pârâtului, hotărând ca Eduard să rămână în custodia mamei. În luna august, Cristina Miron, a venit la Tulcea, în vacanţă, prilej cu care a vrut să demareze formalităţile pentru obţinerea pasaportului simplu pentru Eduard.
Toate documentele au fost traduse şi legalizate, însă Serviciul Paşapoarte Tulcea a solicitat recunoaşterea de către justiţia română a hotărârii pronunţate în Spania.
Birocraţie românească Iniţial, Cristina Miron s-a adresat Judecătoriei Babadag în raza căreia se află din punct de vedere jurisdicţional. De la Babadag a fost trimisă la Tribunalul Tulcea „doar pentru o ştampilă de autentificare“, după cum ne spune tată său, Constantin Didii, reprezentantul legal. Judecătorii de la Tulcea i-au spus că trebuie să fie citat din nou Mihai Miron, cauza trebuie să fie repusă pe rol, cu termene şi tot tacâmul procedurii civile. Cu alte cuvinte, divorţul se judecă şi în varianta românească. Obligată de împrejurări, Cristina Miron a plecat în Spania pe 8 septembrie. Eduard, în lipsa paşaportului, a fost nevoit să rămână în Tulcea, cu bunicii săi.
Citiţi pe larg in cotidianul Adevărul de Seară!