De doi ani de zile auzim fara incetare vorbindu-se despre criza financiara, fara ca cineva sa fi reusit pana acum s-o defineasca exact, sa ne spuna ce a provocat-o si mai ales sa ne explice cum actioneaza.
Criza a fost un excelent prilej pentru politicienii si guvernantii nostri, incapabili sa se scuze altfel in fata alegatorilor pentru nepriceperea si incompetenta lor decat dand vina pe criza care ne-a lovit pe neasteptate.
Fiind deci atat de multe interese pentru a prezenta criza ca pe un fenomen distructiv si de neevitat, putem fi siguri ca cele mai multe idei si teorii despre ea sunt departe de adevar.
Ce este criza si cum actioneaza ea
Criza financiara nu este o descatusare oarba de forte brutale, care nu putea fi prevazuta si contracarata. Ea are cauze precise, cu efecte care ar fi putut fi reduse, daca ar fi existat interes si pricepere.
Criza a inceput cu falimentul unor banci importante din SUA. Ele au intrat in incapacitate de plata pentru ca, din prea multa lacomie, au dat credite peste valoarea capitalului pe care-l posedau, depasind limitele de siguranta pe care orice banca ar fi trebuit sa le respecte.
Bancile mai poarta si vina morala ca prin sistemul foarte permisiv de creditare au creat iluzia ca poti trai mai bine decat iti permite punga. Unii romani au fost atat de naivi incat s-au indatorat peste puteri, ingreunandu-si viata sau chiar ajungand sa piarda tot ce aveau.
Oamenii modesti, harnici si cu capul pe umeri, care traiesc fara sa se intinda mai mult decat le este plapuma, au cea mai mare sansa sa iasa din criza neatinsi. De asemenea, firmele solide, cu productivitate ridicata si bine organizate, vor iesi din criza intarite.
Firmele-capusa, fantoma, sau cele care castiga din nemunca, vor disparea tot asa de brusc precum au aparut.
Criza de