Cei care au dificultăţi în cuplu este de preferat să le discute cu un terapeut. Acesta vede „chirurgical" problemele de familie.
Când a aflat că Maria (33 de ani) le povesteşte prietenelor tot ce se întâmplă în relaţia lor, Tinu (40 de ani) a simţit că s-a umplut paharul şi s-a hotărât să se despartă de iubita lui. „Mereu aveam impresia că sunt cu zece femei, nu cu una singură", spune bărbatul. Tinu ţine la discreţie, iar despre intimităţile din cuplu crede că se pot discuta doar între parteneri. „Viaţa de cuplu nu se pune pe tavă prietenilor", este de părere Tinu.
Discutarea „secretelor de cuplu" cu prietenii poate fi un motiv de despărţire, spun psihologii, dacă valorile privind intimitatea sunt diferite între cei doi parteneri. „Unii oameni simt nevoia să împărtăşească cu mai multe persoane, alţii cu mai puţine. Spaţiul intim este perceput diferit de la o persoană la alta, iar dacă avem un partener mai retras, este indicat să îi respectăm doleanţele şi să nu îl rănim discutând intimităţi cu alţii", explică psihologul Bogdana Bursuc de la Mind Institut din Bucureşti.
Femeile vorbesc de trei ori mai mult decât bărbaţii
Spre deosebire de femei, care au un spaţiu intim mai larg şi împărtăşesc mai uşor informaţii privind viaţa personală, bărbaţii sunt ceva mai rezervaţi, spun psihologii. De altfel, sunt şi studii care arată că femeile sunt mult mai deschise spre comunicare şi vorbesc în medie de trei ori mai mult decât sexul opus, folosind în jur de 20.000 de cuvinte pe zi, în comparaţie cu doar 7.000 de cuvinte rostite de bărbaţi.
Pe de altă parte, împărtăşirea intimităţilor cu prietenii nu ţine doar de disponibilitatea spre comunicare, ci şi de felul în care s-a schimbat societatea. „Discreţia din viaţa intimă este o valoare pe cale de dispariţie. Oamenii sunt mai puţin inhibaţi şi mai dornici să discute inclusiv despre sex. Există o