Activităţile în care se implică mulţi tineri furnizează la CV „experienţa“ pe care o cer angajatorii. Un grup de tineri din Drobeta-Turnu Severin a înfiinţat o asociaţie în ultimul an de şcoală şi muncesc voluntar şi în timpul facultăţii.
Acum trei ani, liceenii Alexandru Molea, Irina Mihălcescu şi Loredana Ulceluşe din Drobeta-Turnu-Severin simţeau că au prea mult timp liber şi ar fi vrut să ajute comunitatea şi, în acelaşi timp, să înveţe lucruri noi şi în afara şcolii. Alexandru participase la un proiect în Polonia, într-un schimb de tineri, unde a aflat cum funcţionează organizaţiile neguvernamentale şi cum se poate implica.
Alături de cele două colege de clasă, a contactat Direcţia de Tineret din oraş şi i-a ajutat voluntar pe angajaţii instituţiei să organizeze Noaptea albă a Muzeelor. „Când am fost în Youth Exchange în Polonia, aveam 17 ani, eram la liceu. La 18 ani am zis «Ok, acum putem din punct de vedere legal, hai să facem şi noi chestia asta». Până atunci, ne-am zbătut puţin, am mers pe la Direcţia generală de Tineret, le-am trimis mailuri, le-am spus că vrem să ne implicăm".
Responsabilizare profesională
După majorat, Alexandru a pus bazele asociaţiei proprii „Beyond Youth Potential", proiect pe care l-a continuat după ce a ajuns la facultate în Bucureşti. Grupul militează pentru dezvoltarea profesională a tinerilor, adică încearcă să-i responsabilizeze pentru a deveni angajaţi cu iniţiativă. „Cel mai mult ne dorim aceea responsabilizare profesională la job, pentru că mulţi îşi imaginează că stau acolo la birou şi gata, nu vor să iasă din fişa postului, să vină cu idei.
Ori, în societatea de azi, nici un şef nu vrea doar oameni care lucrează după fişa postului, are nevoie de propuneri, de schimbare", spune Alexandru, care este student în ultimul an la Academia de Studii Economice şi angajat la o companie multinaţională de te