Presa ucraineana speculeaza ca Rusia ar putea fi compensata, in schimbul retragerii trupelor din Transnistria, cu anularea vizelor in relatia cu Uniunea Europeana, investitii europene masive in economia rusa sau implicarea Moscovei in politica de securitate europeana. Ucraina a inceput insa sa se intrebe care va fi rolul sau in aceste negocieri, dupa ce presedintele Medvedev a declarat recent ca "succesul reglementarii conflictului transnistrean" depinde si de "pozitiile Transnistriei, Romaniei si ale UE". Declaratie prin care Medvedev a invitat, practic, Romania la tratativele de reglementare a conflictului transnistrean.
Saptamanalul Zerkalo Nedeli se intreaba daca nu cumva mai marii lumii ar putea ajunge la o intelegere de culise referitoare la soarta Moldovei si a Transnistriei, in afara cadrului negocierilor oficiale, fara a tine cont de parerea tuturor partilor interesate, inclusiv a Kievului.
Recenta vizita a cancelarului german, Angela Merkel, in Romania si summitul trilateral de la Deauville dintre Rusia, Germania si Franta, in cadrul caruia s-a discutat despre securitatea pe continentul european constituie dovada faptului ca tema conflictului transnistrean a redevenit obiect al discutiilor active dintre Rusia si anumiti membri ai UE.
O serie de mijloace de informare in masa au admis posibilitatea ajungerii la o intelegere intre Rusia si UE, in cadrul careia, in schimbul facilitarii rezolvarii conflictului transnistrean, Rusia poate spera la anularea vizelor in relatiile sale cu Uniunea.
O alta versiune afirma ca retragerea trupelor rusesti din Transnistria ar putea fi compensata prin investitii europene masive in economia rusa.
Expertii pun indrazneala acestor "variante de troc" pe seama dorintei presedintelui Medvedev de a-si demonstra disponibilitatea pentru imbunatatirea relatiilor cu Occidentul si