Peste 400 de instituţii publice au angajat, în perioada 2008-2010, firme de avocatură şi au cheltuit 317,8 milioane lei pentru servicile oferite de acestea, bani “cheltuiţi ineficient” în opinia curţii de Conturi. Ministerul Finanţelor şi Compania Naţională de Drumuri au dat cei mai mulţi bani avocaţilor.
Curtea de Conturi solicită, printr-o adresă transmisă Senatului, să elaboreze o lege prin care să restricţioneze situaţiile în care autorităţile locale şi centrale pot să angajeze servicii prestate de cabinete de avocatură private.
Membrii Biroului Permanent al Senatului au luat luni în discuţie un raport al Curţii de Conturi privind situaţia cheltuielilor efectuate cu angajarea unor servicii de asistenţă juridică şi reprezentare de către instituţii ale autorităţilor publice locale şi centrale, luându-se decizia transmiterii acestuia Comisiei de buget-finanţe pentru a întocmi un punct de vedere, a anunţat chestorul social-democrat Ioan Chelaru.
Conform Raportului Curţii de Conturi, peste 400 de instituţii controlate au angajat, în perioada 2008-2010, cheltuieli de 317,8 milioane lei cu astfel de servicii.
Raportul mai semnalează că toate aceste instituţii aveau structuri juridice proprii, a căror funcţionare a costat, în total, în aceeaşi perioadă, 274,6 milioane de lei.
Curtea de Conturi menţionează printre instituţiile care au efectuat cele mai mari cheltuieli cu societăţile sau cabinetele de avocatură Ministerul Finanţelor Publice şi Compania Naţională de Drumuri Naţionale din România.
“Urmare a verificărilor efectuate în perioada 2008-2009 la unele instituţii publice, în actele de control încheiate s-a constatat ca nejustificată, neeconomicoasă şi ineficientă plata unor cheltuieli foarte mari cu servicii de consultanţă, respectiv, de reprezentare juridică, în condiţiile în care obiectul contractelor încheiate şi prestaţiil