Pe lângă multe alte dezvăluiri zguduitoare, dosarele secrete publicate sâmbătă de WikiLeaks demonstrează că folosirea companiilor de securitate private a amplificat haosul în Irak, relatează New York Times, în ediţia online de duminică, în care prezintă numeroase incidente în care au fost implicate acestea, inclusiv unul cu firma Danubia Global Inc. cu sediul în România.
Companiile de securitate private erau necesare la începutul războiului din Irak, deoarece nu erau suficienţi soldaţi pe teren. În 2004, prezenţa lor a devenit însă un simbol al alunecării în haos a Irakului, când patru agenţi au fost ucişi la Fallujah, iar cadavrele lor au fost ciopârţite şi arse.
Aceste companii au fost implicate în numeroase abuzuri, fiind acuzate inclusiv de uciderea unor civili, relatează cotidianul american, care prezintă câteva dintre incidentele redate de documentele publicate de WikiLeaks.
Pe lângă deja celebrele abuzuri ale companiei americane Blackwater, redenumită Xe Security, dosarele WiliLeaks fac referire la angajaţii unei companii româneşti denumite Danubia Global care au ucis militari trei irakieni la Falluja în 2006, potrivit documentelor. Ulterior, angajaţii şi conducerea companiei au refuzat să răspundă întrebărilor cu privire la incident, citând o politică a companiei de a nu oferi informaţii anchetatorilor.
Un ofiţer SIE a trecut prin acţionariatul Danubia Global Inc
Conform datelor de la Registrul român al Comerţului, Danubia Global Inc. SRL, cu numărul de înmatriculare L40/17378/2004, îl are ca acţionar unic pe Gabor Istvan, începând cu data de 31 august anul acesta. Anterior alături de Istvan, coacţionar cu 40% apărea şi un anume Mihail Bichir. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul susţin că este vorba de generalul SIE Mihail Bichir, fiul său Bogdan Valentin fiind manager al Danubia Global Inc.
Bogdan Valentin Bichir