Experţii FMI şi ai Comisiei Europene continuă în această săptămână discuţiile cu autorităţile române şi speră că până la data încheierii evaluării în România preşedintele Traian Băsescu va găsi o rezolvare pentru a nu se aplica decizia Parlamentului de reducere a TVA la 5% pentru alimentele de bază şi de neimpozitare a pensiilor de sub 2.000 de lei.
Deşi indicatorii macroeconomici pentru trimestrul al treilea "arată bine" în opinia FMI şi evaluarea ar fi trebuit să se încheie, ca de obicei, într-o notă optimistă decizia Parlamentului privind TVA şi pensiile aruncă o umbră de nelinişte asupra negocierilor.
"Am discutat această problemă cu preşedintele Băsescu şi cred că va lua măsuri în această privinţă. (...)Este foarte periculos să începi să modifici sistemul de taxe după ce ai luat nişte măsuri foarte dificile, dar vom discuta toate opţiunile", a spus Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, după o întâlnire cu mai mulţi reprezentanţi ai patronatelor.
Legile votate în Parlament prin care a fost redusă TVA la alimentele de bază, iar pensiile sub 2.000 lei vor fi neimpozitate urmează să fie transmise preşedintelui pentru promulgare.
Deficitul bugetar, nemodificat
Reprezentanţii patronatelor au intrat la discuţiile cu Fondul cu propuneri de majorare a deficitului bugetar şi de diminuare a contribuţiilor sociale, însă şeful misiunii FMI în România a declarat că ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, stabilită la 4,4% din PIB, nu va fi modificată. PIB-ul este estimat pentru anul viitor la 544,4 mld. lei (129, 3 mld. euro), deficitul agreat fiind de 24 mld. lei (5,7 mld. euro).
"Din discuţiile preliminare cifrele pentru trimestrul al treilea arată bine. Ţinta de deficit bugetar a fost atinsă, în anumite limite, şi suntem optimişti în legătură cu ceea ce a mai rămas din acest an. Ţinta de deficit pentru 2011nu