Peste 600 sute de profesori care fac naveta la şcolile din judeţ sunt obligaţi să-şi plătească transportul. Primăriile mai multor localităţi din Prahova nu au mai decontat cadrelor didactice, de luni bune, acest drept conferit de lege.
Dascălii din Ploieşti care au catedre la şcolile din Sălciile, Gherghiţa, Balta Doamnei, Lapoş, Berceni, Poienarii Burchii, Teişani, Drajna, Urlaţi, Mizil, Bana Ana sau Fulga sunt în situaţia de a nu-şi mai recupera vreodată sumele cheltuite cu transportul.
„În total, sunt peste 1.500 de dascăli care fac naveta în mediul rural, iar dintre aceştia aproximativ 40% sunt în această situaţie", explică Gheorghe Giurumescu, liderul filialei Prahova a federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Unul dintre ei este Romeo Oprea, care predă educaţia fizică de douăzeci de ani, având gradul I. Acum, dascălul, care locuieşte în Ploieşti, predă la o şcoală din Mizil. Din salariul de 1.300 de lei pe care îl are, este nevoit să achite lunar 300 de lei pentru transport. Profesorul se plânge că trăieşte la limita sărăciei, mai ales că are în întreţinere şi un băieţel de cinci ani.
„Din luna ianuarie nu am mai primit deconturile, am depus mai multe adrese către şcoală, care au ajuns la Primăria Mizil, dar ni s-a spus că nu sunt bani suficienţi", spune Romeo Oprea. El crede că dascălii ar trebui să aibă o ţinută adecvată în faţa elevilor, dar, din cauza reducerile salariale şi a acestor cheltuieli suplimentare, pentru mulţi dintre ei îmbrăcămintea va ajunge un lux.
După achitarea celtuielilor cu naveta, unii dintre profesori mai rămân cu doar câteva sute de lei, lunar. „Am un salariu de 900 de lei, din care 300 de lei plătesc lunar pe navetă. Am doi copii în întreţinere şi multe alte cheltuieli, iar salariul pe care îl am nu este suficient", explică Mara Iordache, o profesoară din Ploieşti, care face naveta la ţară.