Pe langa prima eroare legislativa legata de scaderea TVA la alimentele de baza, ni se mai pregateste inca una? Ar trebui sa ii atentionam de fiecare data pe conducatorii nostri despre modul in care voteaza sau mai ales ce voteaza. Este destul de dificil sa fii atent la toate acele insiruiri de legi si ordonante pe care trebuie sa le voteze.
Dupa esecul atat de lamentabil al TVA de 5% la alimente, mai urmeaza o rectificare a TVA si la diagnosticele medicale. La fel de lamentabila?
Scaderile de TVA sunt binevenite? Da. Sunt prolifice mediului economic sau mai precis bugetului statului? Nu. Atunci de ce s-au mai chinuit sa mareasca la 24% cota de TVA daca nu pot sa o mentina acolo?
Senatorul Iulian Orban este cel care a initiat un proiect legislativ prin care doreste scaderea TVA la 9% la produsele de diagnostic similar cu cota de TVA la medicamente. Pare a fi o luare de pozitie inteleapta, dar posibil la fel de gresita ca si in cazul alimentelor de baza.
Industria FMCG este una dintre cele mai prolifice industrii din ultimii ani in Romania. A ajuta aceasta industrie este de inteles, dar cine garanteaza ca scaderea TVA la 9% va duce neaparat scaderea preturilor cel putin in aceeasi proportie?
Expunerea de motive pentru aceasta initiativa legislativa este mai mult decat interesanta. Porneste de la ideea ca atunci cand un pacient cu tulburari mai grave ajunge la medic, acesta ii prescrie o reteta care contine cel putin trei tipuri de medicamente, doar pentru a fi sigur ca unul dintre ele isi va face efectul. Acest lucru ar putea fi contracarat daca medicul respectiv sau spitalul si-ar permite sa cumpere un aparat de diagnosticare performant. Diagnosticul ar putea fi oferit mult mai rapid, pacientul plecand de la consultatie cu o reteta pe care acum are doar un singur medicament - cel bun.
Avantajele p