Copiii romani acceseaza in medie pentru prima data internetul la varsta de 10 ani, in timp ce media europeana este la 9 ani, arata sondajul EUKidsOnline realizat de Comisia Europeana si London School of Economics and Political Science, la care au participat peste 23.000 de copii din 25 de tari europene.
Copiii incep sa intre pe internet la varste tot mai mici, iar cei care au acum varsta de 15-16 ani au folosit pentru prima data internetul cand aveau 11 ani, iar cei cu varste de 9-10 ani au declarat ca au folosit pentru prima data internetul la 7 ani.
Chiar daca varsta medie la care majoritatea copiilor europeni au intrat pentru prima data online este 9 ani, exista diferente de la o tara la alta.
De exemplu, copiii care intra pe internet cel mai devreme sunt in Suedia (7 ani), Estonia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Regatul Unit (8 ani), iar cel mai tarziu in Austria, Portugalia, Italia, Turcia, Romania (10 ani) si Grecia (11 ani).
Pe de alta parte, la nivel european, aproximativ 57% dintre copii folosesc internetul zilnic, 35% dintre ei sunt online o data sau de doua ori pe saptamana, 6% folosesc internetul cel putin o data pe luna in timp ce 2% dintre copii utilizeaza internetul si mai rar.
In Romania, circa 71% dintre copii intra zilnic online, 26% macar o data pe saptamana, 2% utilizeaza internetul o data pe luna, iar 1% nici macar o data pe luna.
Copiii care au participat la sondaj au declarat ca utilizeaza internetul in principal pentru a-si face temele sau pentru materiale video (84%, respectiv 83%). Jocurile (74%), comunicarea prin mesagerie instantanee (61%) si utilizarea unei retele de socializare sunt urmatoarele activitati ca popularitate pe internet.
Aproximativ 57% dintre copiii intre 9 si 16 ani din Europa afirma ca au un cont pe o retea de socializare, in timp ce Romania se afla pe ultimul loc din acest punct