Nicicând campania electorală din America nu a fost atât de murdară în acuzaţii şi atât de amuzantă în limbaj şi imagini ca acum. Niciun mijloc nu pare imoral pentru republicani şi democraţi, dacă aduce voturi la alegerile legislative la jumătatea mandatului, de săptămâna viitoare.
Competiţia electorală s-a transformat într-un adevărat concurs de spoturi de campanie, care mai de care mai şocant. Spre exemplu, republicanul Jim Bender, candidat la un mandat în Senat, promite în spotul său electoral că va pune statul obez - care mănâncă, la propriu, bănci, spitale, şcoli şi joburi - la dietă. Colega lui de partid, Pamela Gorman, candidată şi ea pentru un loc în Congres, îşi face reclamă printre votanţi cu un videoclip în care arată cât de bine trage cu arma. Sloganul ei este o alăturare neobişnuită de calităţi: „Sunt o creştină conservatoare şi un puşcaş destul de bun".
Discursurile televizate sau postate pe YouTube sunt lipsite de angajamente reale legate de economie sau de sistemul de sănătate. Sunt mai degrabă acuzaţii la adresa contracandidatului. Lupta politică pentru un loc în Congresul american face din alegerile prezidenţiale de acum doi ani, în care optimistul „Yes, we can!" a câştigat, o amintire plăcută. Nici preşedintele Barack Obama nu mai este cel din 2008, comentează „The Telegraph", amintind că în urmă cu doi ani Obama promitea, era încrezător.
Acum, în schimb, se limitează să reproşeze americanilor nemulţumiţi de mandatul său că "nu mai gândesc clar din cauza fricii". Liderul de la Casa Albă susţine că şi-a îndeplinit promisiunile făcute înainte de a fi ales preşedinte în proporţie de 70%. Adversarii, republicanii şi populiştii mişcării „Tea Party" îi aduc însă aminte lui Obama că a promis locuri de muncă, în 2008, când rata şomajului în SUA era de 7,7%.
Da, putem! Mai putem?
În prezent, rata şomajului se ridică la 9,6%. Repu