La mai bine de 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Germania are o altă faţă. Este cea mai puternică economie a Europei şi un exemplu pentru restul statelor din UE, este cel mai populat stat de pe bătrânul continent, cu excepţia Rusiei şi unul dintre statele G7, cele mai influente din lume.
Germania a ajuns o forţă economică atât de mare, încât atunci când PIB-ul creşte este motiv de bucurie pentru toată Europa. Economia a avansat în trimestrul doi în cel mai rapid ritm de la reunificarea statului în urmă cu două decenii. Cea mai dezvoltată economie de pe bătrânul continent a condus plutonul economiilor din zona euro, ajutându-le să crească peste aşteptări. Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 2,2% comparativ cu primele trei luni ale anului, alimentând creşterea zonei euro până la 1%, cel mai puternic avans din ultimii patru ani. Creşterea economică anuală a fost chiar mai puternică, de 3,7%, scrie presa străină.
Cu toate că din exterior nu se vede, Germania de Vest încă duce în spate fosta RDG. În est există astăzi regiuni înfloritoare, însă altele suferă din cauza depopulării şi a ratei ridicate a şomajului. Germanii din est au îmbrăţişat reunificarea pentru că în vest totul era mai bine. Astăzi situaţia nu pare diferită pentru ei.
"Am plecat din est către vest pentru că diferenţele sunt încă vizibile, pentru că oportunităţile sunt mult mai atrăgătoare aici, la fel şi salariile", spune Achim Koenig, 32 de ani.
Diferenţele sunt vizibile
După ce zidul a fost dărâmat, societatea şi economia estului au fost remodelate. Circa 14.000 de companii din fosta RDG au fost închise sau privatizate în următorii cinci ani de la reunificare. Circa patru milioane de slujbe au fost desfiinţate ca urmare a acestui proces.
Astăzi tabloul se înfăţişează diferit. Oraşe mari precum Berlin, Dresda sau Leipzig şi-au dezv