70 de instituţii şi organizaţii s-au implicat în acest an în susţinerea Festivalului Naţional de Teatru (FNT), ajuns la a XX-a ediţie. Este an aniversar atât pentru festival, cât şi pentru Uniunea Teatrală din România (UNITER), care l-a iniţiat.
Această amplă susţinere ar fi motivată de faptul că a fost gândit un program ce se apropie de „dimensiunea aşteptărilor culturale". Este părerea vicepreşedintelui executiv UNITER, Aura Corbeanu. Directorul artistic al festivalului, Cristina Modreanu, crede că aşteptările culturale pe care le avem în România anului 2010 sunt mult mai mari decât posibilităţile materiale, dar cu toate acestea condiţiile de organizare sunt mai bune faţă de anul trecut. De aceea a fost „regândită strategia".
Festivalul se face cu 550.000 de euro bani gheaţă, la care se adaugă 100.000 de euro - în diverse servicii, inclusiv promovare. Suma nu e de neglijat. Finanţările vin de la Ministerul Culturii. Au fost alocaţi 400.000 de lei şi din partea Primăriei Capitalei şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi care promit că bugetul va fi suplimentat. S-a implicat şi ICR, susţinând venirea la Bucureşti a companiilor străine. Interesul acestei instituţii este de a contribui la aducerea unui teatru de calitate, dar şi de a duce teatrul românesc pe alte meridiane. O veste foarte bună a dat-o ieri vicepreşedintele ICR, Tania Radu, şi anume că se depun eforturi ca România să fie reprezentată la marele festival de la Avignon în secţiunea oficială şi nu doar în Off.
Trei institute culturale la Bucureşti sunt coorganizatori ai FNT: Institutul Polonez, Institut Francais de Bucarest şi British Council.
În date, FNT 2010 înseamnă: 22 de spectacole - în secţiunea numită „Romanian Showcase 3/Spectacole de top"; 20 de trupe din România; patru spectacole din străinătate - Polonia, Italia, Franţa şi Marea Britanie