Producătorii austrieci de materiale de construcţii îşi extind prezenţa pe piaţa românească pentru a face faţă unei cereri viitoare mai mari. Astfel, producătorul Baumit a finalizat o investiţie de 20 de milioane de euro în construcţia unei fabrici de mortare uscate la Bolintin Deal, judeţul Giurgiu, ce a fost inaugurată în luna mai. Construcţia fabricii a debutat în primăvara anului trecut, iar, iniţial, unitatea de producţie trebuia să fie în Popeşti-Leordeni, însă compania a achiziţionat un teren de 42.000 de metri pătraţi lângă autostrada Bucureşti-Piteşti, care îi asigură un acces mai bun la infrastructura de transport. Compania a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 31 de milioane de euro, în scădere cu puţin peste 28% faţă de afacerile din 2008.
"Anul acesta a mers mai bine, cantităţile vândute crescând comparativ cu perioada similară din 2009 cu 8-10%, dar cifra de afaceri a companiei este cam la acelaşi nivel din cauza preţurilor mai mici de pe piaţă", potrivit lui Laurenţiu Lupuşor, directorul general al Baumit România. Sectorul materialelor de construcţii îşi va reveni mult mai greu decât alte ramuri economice, iar cauza principală constă în lipsa de proiecte, situaţie ce reflectă indisponibilitatea resurselor financiare. "Este posibil ca revenirea să aibă loc în 2011 - într-o abordare optimistă - sau în 2012, dacă se optează pentru o analiză judicioasă. În acelaşi timp, este greu de crezut că volumul vânzărilor din 2008 va fi atins mai devreme de anul 2014", explică Lupuşor.
Baumit România este controlat de grupul austriac Schmid Industrie Holding, care mai deţine pe piaţa locală Austrotherm, Wopfinger şi Wolfplastic.
Ideea extinderii la nivel local a promovat-o în primăvară şi Heimo Scheuch, directorul executiv al Wienerberger, cel mai mare producător de cărămizi din lume. În opinia lui Scheuch, cele trei fabrici pe care compania