În luna octombrie, numărul donatorilor de sânge a crescut cu aproximativ 50% faţă de lunile trecute. Creşterea numărului de donatori de sânge se datorează faptului că studenţii au început cursurile. Zilnic, 60 de donatori calcă pragul Centrului de Tranfuzie Sanguină Braşov.
Dacă în lunile iulie, august şi septembrie dacă veneau 20 de persoane zilnic să doneze sânge, luna aceasta numărul voluntarilor s-a dublat. Motivul: studenţii care au început cursurile pe 1 octombrie şi care împuşcă astfel doi iepuri deodată: pe de o parte fac o faptă bună, iar pe de altă parte îşi fac rost de bani de bunuzar.
„Odată cu începerea facultăţii, şi numărul donatorilor de sânge a crescut. Acum, la Centrul nostru de Transfuzie Sanguină vin zilnic 50-60 de persoane doritoare să doneze sânge, spre deosebire de lunile trecute, când ne vizitau doar 20 de persoane pe zi", a declarat dr. Mihaela Teritean.
„Eram curioasă să văd care este grupa mea sanguină, dar am vrut şi să fac o faptă bună, aşa că, împreună cu câteva colege am mers să donăm pentru că am vrut să ajutăm, ştiind că e nevoie de mult sânge", a declarat Doralina Chindea, o studentă care a donat până acum de două ori sânge.
Avantaje multiple
Cei care donează sânge primesc şapte tichete de masă, în valoare totală de peste 50 de lei şi o zi liberă de la locul de muncă, în ziua în care s-au prezentat la Centru. Elevii, studenţii şi militarii primesc scutire pentru ziua respectivă.
În plus, donatorii vor beneficia de o serie de analize ale sângelui. „Rezultatele la sânge se dau în scris, doar în cazul în care arată că pacienţii au anumite afecţiuni, restul rezultatelor fiind comunicate verbal", a mai spus dr. Teritean.
Cine poate dona?
Persoanele care pot dona sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 ani, o greutate minimă de 50 kilograme, la femei, şi de 60 de kilograme, la bă