Sângele este format din trei tipuri de celule, fiecare jucând un rol esenţial pentru sănătatea noastră hematii, leucocite şi trombocite, care plutesc într-un lichid numit plasmă.
n) Leucocitele au rol în apărarea organismului, iar trombocitele, în procesul de hemostază (oprirea sângerării).
n) Hematiile, numite şi globule roşii sau eritrocite, sunt responsabile cu transportul oxigenului spre ţesuturi şi al bioxidului de carbon de la ţesuturi spre plămân, pentru a fi eliminat. Este o misiune foarte importantă, căci, dacă nu primesc destul oxigen, celulele suferă sau mor.
n) Transportul acestor gaze se face cu ajutorul unei substanţe aflate în hematii, numită hemoglobină. Aceasta are o arhitectură complexă, conţinând structuri proteice şi fier, de care gazele se vor lega. Prezenţa fierului îi dă hematiei culoarea roşie specifică.
HEMATIILE
Hematiile sunt generate în măduva osoasă, iar sinteza lor este un proces complex, ce implică mai mulţi factori, aşa că un dezechilibru, la oricare nivel, va avea consecinţe patologice. Pentru producerea hematiilor este necesar ca măduva osoasă să fie sănătoasă şi funcţională, să existe în organism cantităţi suficiente de proteine, fier (care intră în compoziţia hemoglobinei), acid folic şi vitamina B12 (care au rol în maturarea hematiilor). De asemenea, există o substanţă numită eritropoetina, care este secretată de rinichi în proporţie de 90% şi restul în ficat. Această substanţă stimulează măduva osoasă să producă hematii. În fiecare secundă, se produc 2,4 milioane de hematii, procesul de dezvoltare completă durând aproximativ 7 zile, celulele având o durată medie de viaţă de 100-120 de zile.
Hematiile au o formă caracteristică, de disc biconcav, de câţiva microni. Ele sunt lipsite de nucleu şi alte organite celulare, adaptări impuse rolului lor, pentru a îngloba cât m