Primarii din mediul rural au tocat inutil 1.000 miliarde de lei vechi, pe timp de criză, pentru că Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a schimbat regulile de finanţare europeană pe măsura 322 - axa III, după ce proiectele au fost depuse. Modificările au avantajat unii participanţi, printre care clienţii fostei firme de consultanţă a lui Mihai Vădan, directorul APDRP.
APDRP este ameninţată cu un val de procese pentru că la ultima sesiune de depunere a proiectelor pe măsura 322, din perioada 15 iunie-31 iulie 2009, a împărţit „româneşte" 750 milioane de euro. 970 din cei 1.699 de participanţi, adică 58%, au depus contestaţii. Rezultatele contestaţiilor au fost centralizate abia în această vară, însă mulţi dintre cei care nu au primit răspuns favorabil se gândesc să acţioneze agenţia în judecată. „În medie, pregătirea unui proiect pentru finanţare europeană s-a ridicat la un miliard de lei vechi. Am discutat cu alţi colegi şi vom da agenţia în judecată.Este o bătaie de joc. S-a schimbat regula jocului după ce meciul s-a încheiat", a ameninţat Ştefan Timofte, primarul comunei ieşene Tomeşti.
Ştiind de la început regulile finale de finanţare, orice primar ar fi avut cum să evalueze dacă are sens să angajeze cheltuieli cu redactarea unui proiect. Socotind că fiecare contestatar a cheltuit un miliard de lei vechi cu redactarea proiectului, rezultă că România a îngropat 1.000 miliarde de lei vechi. Un alt risc vine din partea Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) care, în caz de nereguli, poate dispune returnarea fondurilor către Comunitatea Europeană.
GHIDUL SOLICITANTULUI, APROBAT CU PATRU ZILE ÎNAINTE DE SESIUNE
Bulibăşeala de pe măsura 322 a început o dată cu elaborarea Ghidului Solicitantului, adică acele instrucţiuni în baza cărora trebuiau completate, depuse, evaluate şi aprobate cererile de