Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a iniţiat un proiect de lege prin care contribuabilii vor avea posibilitatea de a se reîntoarce la sistemul de pensii de stat în dauna fondurilor de pensii private, scrie presa maghiară. În joc sunt activele de 9,8 miliarde de euro deţinute de fondurile private de pensii.
Un reprezentant guvernamental a declarat că această mişcare este făcută pentru "a păstra banii oamenilor în siguranţă, departe de investiţiile riscante pe care le fac fondurile de pensii private". "Dacă parlamentul va aproba legea, oricine va putea decide să transfere la stat pensiile acumulate în fondurile private", a spus Gabriella Selmeczi, comisar guvernamental pe pensii.
Transferuri suspendate pentru 14 luni
Premierul maghiar Viktor Orban a decis săptămâna trecută să suspende plăţile de stat către fondurile private de pensii pentru următoarele 14 luni, măsură care urmează să aducă la buget circa 1,5 miliarde de euro. Aceasta face parte dintr-un pachet mai larg de reforme adoptat pentru a atinge ţintele impuse de UE în ceea ce priveşte deficitul bugetar, care trebuie să scadă sub 3% din PIB.
Orban a început un adevărat război la nivel declarativ împotriva fondurilor private de pensii, comparând practicile investiţionale riscante ale acestora cu jocurile de noroc. El a adăugat că singura cale prin care pensiile contribuabililor sunt în siguranţă este ca acestea să fie administrate de stat. Replica nu s-a lăsat prea mult aşteptată, reprezentanţii fondurilor de pensii acuzând guvernul de naţionalizare mascată.
Premierul maghiar a admis că iniţial a fost luată în considerare soluţia de naţionalizare a fondurilor private de pensii, însă ideea a fost abandonată pentru a lăsa contribuabililor opţiunea de a alege între stat şi privat.
Avantajul la stat sunt costurile de administrare mai mici
Noua lege va permite tineril