Acest viciu creşte de zece ori riscul unui nou infarct, închide mai greu o fractură şi poate accentua efectele secundare ale unor medicamente.
Ionel B. (53 de ani) îşi savura liniştit ţigara lângă lift, la câteva zile după ce suferise o intervenţie pe inimă la Spitalul Militar din Bucureşti. Un coleg de salon îl zări şi îi zâmbi complice. „N-ai reuşit să te laşi?!", îl întrebă el, iar Ionel îi răspunse că a rezistat destul două zile. Astfel de situaţii sunt întâlnite frecvent de medicii care lucrează în spitalele din România.
Colesterolul se depune mai repede la cei operaţi
„Sunt pacienţi cărora li se amputează un picior, dar care nu se lasă de fumat cu toate că există riscul să îşi piardă şi al doilea membru ", povesteşte medicul Bogdan Dorobăţ, specialist în radiologie intervenţională. În opinia sa, medicii ar trebui să îi poată refuza pe cei care nu au fost complianţi la tratament, atunci când vin şi solicită a doua intervenţie. „Nu există lege în sensul acesta, dar mi se pare de bun simţ să existe puţină voinţă şi din partea pacienţilor, după ce statul le-a suportat o parte din intervenţie şi după ce medicul a petrecut timp în sala de operaţie", spune Bogdan Dorobăţ.
Nici cardiologului Luminiţa Iliuţă de la Institutul „C.C. Iliescu", din Bucureşti nu îi sunt străine cazurile de pacienţi operaţi pe inimă care se reapucă de fumat. „De cele mai multe ori le explic că acest viciu creşte de zece ori riscul de infarct şi că la un pacient operat pe vase, tutunul este de două ori mai păcătos. Ţesuturile se sensibilizează, iar pe stenturi (mici cilindri care dilată vasele sanguine îngustate) se depune şi mai repede colesterolul din cauza unor reacţii inflamatorii", spune medicul Luminiţa Iliuţă. Specialistul adaugă că, pe lângă arterele îngustate în proporţie de 80-90% cu plăci de grăsime, există şi altele afectate într-o mai mică proporţie. „Prob