Toate rapoartele de evaluare Schengen aferente misiunilor desfăşurate până în prezent de România au fost aprobate în cadrul grupului de lucru de la Bruxelles. Urmează alte două „teste” şi votul Consiliului Miniştrilor de Interne.
Tehnic, suntem pregătiţi
Şeful departamentului Schengen din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Marian Tutilescu este optimist. „Dotările şi securizarea frontierelor româneşti, viitoare externe, ale Schengenului au fost bine puse la punct de aceea, în principiu, comisia de evaluare nu ne poate creea surprize negative. Principala concluzie a celor şase rapoarte de evaluare de până acum este că România a ajuns într-un stadiu avansat în ceea ce priveşte aplicarea tuturor regulilor şi măsurilor implementate de ţările membre, deciziile, declaraţiile adoptate şi acordurile de aderare ale statelor, precum şi Acordul Schengen şi Convenţia de Implementare a Acordului Schengen”, a spus Marian Tutilescu.
Aeroporturile Otopeni şi Timişoara, expertizate din nou
Singurul raport care recomandă reevaluarea ţării noastre este cel în domeniul infrastructurii aeroportuare. În urma evaluării din 15-18 noiembrie 2009 a celor două frontiere aeriene, aeroporturile internaţionale Henri Coandă Bucureşti şi Traian Vuia Timişoara, s-a recomandat separarea fluxurilor de pasageri Schengen şi non-Schengen. Misiunea de re-evaluare în acest caz este programată în perioada 15-17 noiembrie 2010. La aeroportul din Timişoara au fost finalizate lucrările la terminal. Şi la Bucureşti terminalul se apropie de inaugurare. Tot atunci experţii vor face o vizită şi la Punctul de Frontieră Stamora Moraviţa rutier şi feroviar pentru a averifica finalizarea lucrărilor de refacere a infrastructurii.
Test decisiv în decembrie
Evaluarea din 6-10 decembrie va „atârna greu” la raportul pentru aderarea ţării noastre la Schengen.