La suprafata, relatia UE cu Rusia merge relativ bine. Punctul critic dupa razboiul ruso-georgian a fost depasit aparent, summit-ul la Rostov-pe-Don a fost declarat un succes, partile discuta despre „parteneriatul pentru modernizare”, Rusia si-a retras trupele militare din Perevi (localitatea georgiana în vecinatatea imediata a Osetiei de Sud), iar prima întrebare pe agenda Comitetului Politic si de Securitate UE-Rusia la nivel înalt (daca va fi creat în viitorul apropiat) ar fi „conflictul înghetat” din Moldova.
Insa senzatia unei resetari a relatiei UE-Rusia este înselatoare. În cel mai bun caz, se poate vorbi despre mimarea unui „reset”.
Recent am participat la o dezbatere închisa care a reunit aproximativ 40 de diplomati din statele membre UE, Departamentul de Stat, Comisia Europeana si experti de la think-tank-uri din Europa, Rusia si Statele Unite. Farmecul unor astfel de întâlniri este ca nu exista prezentari lungi si plictisitoare, formatul este interactiv, interventiile sunt scurte, directe, fara menajamente si la obiect. Mai jos voi prezenta câteva concluzii referitoare la stadiul în care se afla relatia UE-Rusia actualmente.
Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro La suprafata, relatia UE cu Rusia merge relativ bine. Punctul critic dupa razboiul ruso-georgian a fost depasit aparent, summit-ul la Rostov-pe-Don a fost declarat un succes, partile discuta despre „parteneriatul pentru modernizare”, Rusia si-a retras trupele militare din Perevi (localitatea georgiana în vecinatatea imediata a Osetiei de Sud), iar prima întrebare pe agenda Comitetului Politic si de Securitate UE-Rusia la nivel înalt (daca va fi creat în viitorul apropiat) ar fi „conflictul înghetat” din Moldova.
Insa senzatia unei resetari a relatiei UE-Rusia este înselatoare. În cel mai bun caz, se poate vorbi despre mimarea unui „rese