România ocupă locul 69 în clasamentul Transparency International pe anul 2010 privind percepţia corupţiei. Cu un punctaj de 3,7 puncte, din zece posibile, România este urmată de Bulgaria şi Grecia, deci nu mai este ultima ţară din Uniunea Europeană, ca până acum. Totuşi, România este percepută ca fiind mai coruptă decât în 2009 şi de asemenea decât ţări ca Rwanda, Ghana sau Africa de Sud. (Ascultă în ştire un interviu cu Victor Alistar).
România ocupă locul 69 în clasamentul Transparency International pe anul 2010 privind percepţia corupţiei. Cu un punctaj de 3,7 puncte, din zece posibile, România este urmată de Bulgaria şi Grecia, deci nu mai este ultima ţară din Uniunea Europeană, ca până acum.
La nivel mondial, România se află la egalitate cu Muntenegru, Cuba sau Brazilia şi este fiind devansată de ţări ca Georgia (locul 68), Rwanda (locul 66), Ghana (locul 62), Macedonia (locul 62), Croaţia (locul 62), Turcia (locul 56), Africa de Sud (locul 54), Arabia Saudită (locul 50) sau Israel (locul 30).
Clasamentul a fost realizat după sondarea unor oameni de afaceri şi specialişti. Autorii studiului acordă zece puncte unei ţări care teoretic nu este afectată de corupţie şi zero puncte statelor unde corupţia este endemică.
Ţările cel mai puţin corupte sunt Danemarca, Noua Zeelandă şi Singapore.
România este percepută ca fiind mai coruptă în 2010 decât în anul precedent. "Pentru prima oară din 2002 şi până acum, conform Indicelui de Percepţie a Corupţiei lansat de Transparency International, România se plasează pe un trend negativ în ceea ce priveşte percepţia privind corupţia la nivelul sectorului public şi a reformelor de combatere a ei", precizează liderul Transparency International România, Victor Alistar.
România avea anul trecut un scor de 3,8, iar acum înregistrează 3,7, deci e mai aproape de 1, cifră ce indică gradul maxim de coru