Tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani după data de 1 ianuarie 2007 ar putea fi obligaţi să se prezinte la centrele militare de recurtare. Legea a trecut ieri de Parlament Sursa: MAPN
La cinci ani de la abrogarea legii care prevede că serviciul militar este obligatoriu, autorităţile vor să-i oblige pe tinerii români să treacă pe la centrele militare pentru a fi luaţi în evidenţă, ca să ştie pe cine se poate baza ţara în caz de război.
După ce a fost votat de Parlament, actul va fi trimis către preşedintele Traian Băsescu, pentru promulgare. Cei care nu se vor prezenta la „recrutarea” pe hârtie în termen de şase luni de la majorat, ar putea fi amendaţi, arată textul legii. Prevederea ar urma să se aplice retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2007. Astfel, cei care au îndeplinit 18 ani după această dată sunt obligaţi să se prezinte în termen de şase luni la centrele de recrutare.
Cei care nu se vor prezenta la recrutare vor plăti amenzi cuprinse între 100 şi 300 de lei. Ca şi în cazul sancţiunilor rutiere, cei care plătesc amenda în 48 de ore achită doar jumătate din cuantum.
În lipsa sancţiunilor, tinerii nu se prezintă la recrutare
Statisticile prezentate de minister în expunerea de motive a proiectului de lege arată că „în ultimii doi ani, numărul celor luaţi în evidenţă militară e nesemnificativ faţă de numărul tinerilor care ar fi trebuit să îndeplinescă această obligaţie legală”. Mai mult, autorităţile şi-au motivat iniţiativa, susţinând că tinerii nu se prezintă la recrutare pentru că „nu este prevăzută nicio sancţiune care să amendeze neprezentarea”. Proiectul iniţiat de Executiv a fost prezentat în esclusivitate de EVZ în iunie 2009.
Vor fi stabilite aptitudinile fiecărui tânăr, care ar putea fi folosite în caz de conflict armat. „Cetăţenii români, bărbaţi, au obligaţia ca în termen de şase luni de la d