Tentative de sinucidere, decese în condiţii neelucidate şi alte întâmplări tenebroase
Revoluţia din Decembrie 1989 i-a trimis de-a valma în faţa justiţiei, indiferent că erau demnitari cu funcţii mari în ierarhia de partid ori militari de rang foarte înalt. Acuzaţi fie pentru că stătuseră lângă Ceauşescu până în ultima clipă, fie pentru că ar fi participat la reprimarea mişcărilor de protest, mulţi dintre aceştia au trecut, la un moment dat, prin puşcăriile patriei. Ajunşi pe mâna justiţiei,unii dintre ei au fost eroii unor întâmplări ciudate, neelucidate nici până în ziua de azi.
"Am avut un şoc. Atunci când am vrut să mă sinucid, nu mi s-a acordat asistenţă medicală." Aceste vorbe dramatice au fost rostite în toamna anului 1990 de Ion Radu, fost membru al CPEx şi vicepreşedinte al Guvernului, trimis în judecată alături de majoritatea foştilor săi colegi. Aflat în boxa acuzaţilor, el a reclamat "relele tratamente" la care ar fi fost supus chiar şi atunci când era internat în Spitalul Penitenciar Jilava.
În 1990, la fel ca şi acum de altfel, tentativa de sinucidere a unui deţinut, cu atât mai mult cu cât era vorba despre un arestat preventiv, era un eveniment deosebit de grav, care ar fi trebuit să declanşeze o anchetă internă amănunţită. Totuşi, atunci, singura replică a judecătorului a fost: "Dvs. aţi raportat despre tratamente inumane folosite la anchete; le veţi invoca în cursul procesului". Bineînţeles că opinia publică nu a aflat mai nimic despre acea întâmplare. Singura urmă se regăseşte între filele unui dosar penal. Acolo, raportul medico-legal nr. A5/4227/ 05.04.1990 menţionează: "Din fişa medicală de observaţie nr. 313/Spitalul Penitenciar Jilava rezultă că inculpatul Radu Ion a fost internat pe 07.01.1990, cu diagnosticul «Fractură a membrelor superioare. Tendinţă de suicid. Stare depresivă cu elemente interpretative». Inc