Din cauza crizei care a lovit extrem de puternic piata imobiliara autohtona, tot mai multe apartamente cu 3 sau 4 camere au ramas nevandute, in timp ce apartamentele mai mici devin tot mai cautate de cumparatori.
La aceasta situatie s-a ajuns, in principal, din cauza faptului ca tot mai putini romani care nu au o casa isi permit sa isi cumpere un apartamente mare, in ciuda scaderilor de pret.
"Ponderea apartamentelor mari in ansamblul ofertei din piata a crescut cu peste 10% in ultimele 12 luni. Spre deosebire de acum un an, in prezent, numarul apartamentelor cu patru si mai multe camere scoase la vanzare il depaseste pe cel al garsonierelor in Bucuresti, Timisoara si Constanta, in timp ce in Cluj-Napoca, Iasi si Brasov diferenta s-a redus considerabil", sustine Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro.
Daca in urma cu un an, apartamentele cu trei si patru camere reprezentau putin peste 40% din totalul anunturilor, in prezent, la nivel national, aceste categorii imobiliare reprezinta 50% din oferta din piata.
La nivel national, oferta este impartita dupa cum urmeaza: 37,9% apartamente cu doua camere, 35,8% apartamente cu trei camere, 14,2% apartamente cu patru camere, respectiv 12,1% garsoniere, se arata intr-un comunicat imobiliare.ro, remis Ziare.com.
Aceasta tendinta ca apartamentele mari sa ramana mai mult timp la vanzare este una normala, insa criza a fost cea care a accentuat-o.
"Aceste locuinte au ramas pe piata, in sensul ca nu s-au vandut. Intodeauna dinamica a fost mult mai mare la garsoniere si la apartamentele de doua camere, asa incat cele de 3 si 4 camere au tendinta de a ramane pe piata vanzandu-se mai greu", a explicat analistul imobiliar Ion Radu Zilistenu, pentru Zare.com.
Tendinta este mai accentuata in Capitala, unde ponderea apartamentelor mari este de 53,4