Cristinel Bălan este psihologul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră şi iniţiatorul unui proiect de specialitate destinat „civililor“ care au nevoie de consiliere.
Cristinel Bălan s-a înrolat în Poliţia de Frontieră în urmă cu zece ani după ce a lucrat, ani la rând, pe submarine. Schimbarea uniformei şi a ministerului a însemnat şi o schimbare de carieră: a devenit psihologul istituţiei şi totodată al colegilor săi, dacă aceştia o cer.
Prima sa sarcină a fost aceea de a descoperi motivaţiile colegilor lui de a fi poliţişti, calităţile lor şi unde ar trebui să muncească pentru ca acestea să fie cât mai bine puse în valoare. A fost o provocare.
„Majoritatea erau de principiul că infractorul era duşmanul şi trebuia anihilat. Şi multe altele. Am făcut o serie de evaluări pentru colegii mei, am încercat să analizez motivaţia personalului şi nevoile. Scopul a fost acela de a le explica şi induce mentalitatea de a fi deschişi şi de a manifesta apropiere faţă de cetăţeni, astfel încât să le vină în ajutor“, a arătat psihologul. Poliţiştii au învăţat astfel toate deprinderile necesare pentru a se adapta cerinţelor comunităţii în momentul în care vom face parte din spaţiul Schengen.
Prieten la nevoie
În mare parte sarcina sa este aceea de a servi drept „consilier“ în probleme manageriale, chiar şi în relaţia dintre managerul unităţii şi subalterni în caz de stări conflictuale sau în situaţii în care poliţiştii au o problemă de abordare a unei situaţii ce implică infractori, uz de armă, sau alt gen care poate degenera sau lăsa traume. În situaţia în care colegii săi i-o solicită, Cristinel Bălan, poate să-i ajute şi în problemele personale.
„Legea ne permite, din fericire, să intervenim şi în problemele personale, dacă ni se cere ajutorul. Majoritatea acuză probleme de insecuritate materială. Problemele sunt chenarul unui tablou: