Singura modalitate ca Hidroelectrica să obţină finanţare de la bănci pentru proiectele de investiţii este existenţa unor contracte pe termen lung de vânzare a energiei, a declarat Mihai David, directorul general al companiei. El a răspuns astfel acuzaţiilor potrivit cărora contractele pe termen lung ar fi păguboase pentru cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din România.
Astfel că toate contractele pe termen lung moştenite din anii 2001-2005 cu aşa-numiţii "băieţi deştepţi" au fost renegociate, iar preţul de vânzare a energiei a fost majorat de două ori, o dată în toamna 2009, apoi în 2010. Unele dintre aceste contracte au fost prelungite cu maximum cinci ani, în schimbul majorării preţului, iar cel mai lung contract expiră în 2018.
Preţuri mai mari, termen mai lung
O altă renegociere va avea loc la începutul anului viitor, când vor fi înfiinţate cele două companii energetice naţionale-gigant.
David a explicat că, la preluarea mandatului de director general al Hidroelectrica, în vara anului 2009, a avut două posibilităţi de a gestiona problema contractelor pe termen lung.
„Ca să ridicăm nivelul veniturilor companiei, erau două variante: fie să oprim contractele şi să ne asumăm procese care ne-ar fi costat foarte mult, fie să aducem preţurile din aceste contracte cât mai aproape de nivelul pieţei", a spus David.
Preţul din aceste contracte este acum în medie de 130 de lei pe MWh, după o creştere de 28-30% în acest an. Spre comparaţie, costul de producere a energiei hidro este de 90 de lei pe MWh.
"M-au interesat două lucruri când am renegociat aceste contracte: să cresc preţul de la 1 ianuarie 2010 şi să fac mai uşoară ajustarea preţurilor pe viitor", a arătat şeful producătorului de energie.
Doar două din cele 17 companii cu care Hidroelectrica avea contracte pe termen lung s-au opus majorării preţul