Fondurile de investiţii şi companiile de dezvoltare imobiliară din Austria au rămas principalii investitori străini de pe piaţa locală, în condiţiile în care şi-au păstrat poziţiile, deşi nu au mai demarat investiţii de mari dimensiuni în ultimii ani.
Portofoliul de investiţii finalizate a continuat să crească inclusiv în această perioadă - principalele livrări din ultimul an aflate în portofoliul companiilor austriece fiind mallul Sun Plaza din Bucureşti, clădirea de birouri Pipera Business Tower, dar şi mallul Gold Plaza din Baia Mare, a cărui inaugurare este programată pentru săptămâna viitoare.
Cu alte cuvinte, austriecii nu au mai aruncat cu banii în aceşti ani, dar au continuat o serie de proiecte începute la debutul crizei şi nu au vândut proprietăţi în această perioadă, în condiţiile în care au primit sprijin de la finanţatori, de cele mai multe ori bănci austriece.
În schimb, pentru a-şi întări poziţiile, austriecii au început să se cumpere între ei, astfel că Immofinanz a absorbit Immoeast, în timp ce CA Immo este în proces de absorbţie a Europolis.
Astfel, cel mai mare investitor în piaţa imobiliară locală este fondul de investiţii Immofinanz prin preluarea portofoliului deţinut de Immoeast, companie care deţine cea mai mare suprafaţă de birouri din Bucureşti - aproximativ 200.000 de metri pătraţi - şi este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa centrelor comerciale, unde prin deschiderea Gold Plaza va egala portofoliul deţinut de Iulian Dascălu - patru centre comerciale.
Prin fuziunea dintre CA Immo şi Europolis s-a format un nou jucător de top cinci pe piaţa de birouri, cele două companii având un portofoliu de circa 100.000 mp de birouri prin proiectele Riverplace, Bucharest Business Park, Europe House şi Opera Center. Pe de altă parte, Sparkassen a devenit un jucător semnificativ pe piaţa mallurilor în urma inaugură