Oficialii FMI au atras atenţia că aplicarea Ordonanţei 50/2010 şi pentru creditele vechi ar putea afecta economia românească. Între timp, parlamentarii amână dezbaterea actului normativ. Autorităţile sunt trase la rost pe Ordonanţa 50. FMI a cerut Protecţiei Consumatorilor să găsească o soluţie, iar Comisia Europeană aşteaptă lămuriri privind modul de aplicare.
Ordonanţa 50- forma finală
Deputaţii au blocat Ordonanţa creditelor: dezbaterea se va relua "când programul va permite"
Ce modificări sunt propuse pentru Ordonanţa creditelor
Lobby şi şantaj pe Ordonanţa creditelor
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), prezentă în România până la 1 noiembrie, susţine că aplicarea Ordonanţei 50/2010 şi pentru împrumuturile în derulare ar putea avea efecte negative asupra economiei. Mai mult, oficialii FMI au cerut Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să găsească o soluţie în acest sens. „Suntem îngrijoraţi de aplicare retroactivă a prevederilor Directivei Europene (48/CE/2008 - n.r.).
Am cerut să se gândească aplicarea numai pentru contractele noi, întrucât la utilizarea pentru vechile contracte există riscuri pentru economie şi efecte negative pentru România", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, după o întâlnire la sediul ANPC. De altfel, lobby-ul făcut de bancheri i-a determinat pe guvernanţi să-şi asume modificarea actului normativ în scrisoarea de intenţie transmisă în iunie către finanţatorul internaţional. Ordonanţa reglementează contractele de credit pentru populaţie, elimină o serie de comisioane şi impune un mod clar de calcul al dobânzii.
ANPC vrea studiu de impact
Reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor susţin însă că aplicarea retroactivă a actului normativ nu va distorsiona relaţia client-bancă. Toate contractele de credit aflate în sold au fost aliniate la prev