Tea Party este pentru Barack Obama un inamic fără lider şi fără adresă, la fel ca talibanii din Afganistan. Jurnaliştii de la „Washington Post” au făcut o amplă investigaţie, încercând să afle ce este Tea Party.
Mişcarea ultraconservatoare Tea Party a avut o mare influenţă asupra alegerii candidaţilor la scrutinul legislativ din 2 noiembrie, fiind percepută drept o forţă în politica americană. Şi totuşi, Tea Party nu are lider, nu are adresă, număr de telefon sau birou la Washington. „E peste tot şi nicăieri, atacându-l pe Obama din neant", după cum scrie analistul american Richard Cohen în „Washington Post".
Ziariştii de la „Washington Post" au plecat în căutarea Tea Party. După o investigaţie ce a durat o lună, publicaţia scrie că grupurile Tea Party de pe teritoriul SUA nu sunt unite într-o mişcare coezivă şi nici nu vor să fie. Sunt mici organizaţii presărate prin toate statele SUA, care nu prea au multe în comun, iar majoritatea membrilor lor nu sunt implicaţi în procesul politic.
Existenţă „în neant"
„Nu vrem să fim un al treilea partid. Nu vrem să susţinem anumiţi candidaţi. Nu vrem decât să fim activişti şi să promovăm idei conservatoare", a declarat Matt Ney, fondatorul Patrioţilor Tea Party din Pearland (Texas). Cei mai mulţi membri ai Tea Party au spus acelaşi lucru: scopul lor e să ajute oamenii să comunice cu cei care le împărtăşesc ideile, dar nu intenţionează să promoveze candidaţi în cursa electorală. Deşi au încercat să contacteze toate cele 2400 de grupuri care se declară afiliate la Tea Party, ziariştii au reuşit să identifice numai 647 dintre ele. „Restul fie sunt extrem de greu de contactat, fie nu există", scrie publicaţia. Mărimea grupurilor Tea Party variază mult, unele susţinând că au mii de membri, dar cele mai multe spunând că au sub 50, iar câteva au numai un membru. Singura legătură dintre aceste grupuri este „de la