Până acum s-au locat 200 mil. euro
Furnizori de gaze ar putea fi, pe lângă Azerbaidjan şi Irak, Turkmenistanul, Egiptul şi Turcia
Afectat de criza financiară, aşa cum s-a întâmplat cu majoritatea proiectelor energetice şi de infrastructură, consorţiul Nabucco intenţionează să ceară UE suplimentarea fondurilor deja acordate, astfel încât construcţia gazoductului să se înfăptuiască. Purtătorul de cuvânt al consorţiului Nabucco, Christian Dolezal, a declarat ieri în cadrul unei întâlniri cu presa că oficialii care fac parte din proiect vor face lobby la Uniunea Europeană pentru obţinerea unor finanţări suplimentare. "Ştim că gazul pentru Nabucco este acolo, există. Vom avea nevoie de gazul din Azerbaidjan şi nordul Irakului. Din Azerbaidjan am putea lua pentru început opt miliarde metri cubi, iar din Irak 10 miliarde metri cubi de gaz", a afirmat Dolezal, citat de Mediafax, amintind că UE a alocat anul trecut 200 milioane euro pentru gazoductul Nabucco.
El a precizat că reprezentanţii consorţiului iau în calcul mai multe state care ar putea livra gaze, nu numai Azerbaidjanul şi Irakul, printre acestea putându-se număra şi Turkmenistanul, Egiptul sau Turcia, care dispun de suficiente gaze şi depozite de înmagazinare.
"Cel mai realistic scenariu în privinţa aprovizionării cu gaze a Nabucco este ca furnizorii să fie Irakul, Azerbaidjanul şi Turkmenistanul. Deocamdată nu vor fi gaze din Iran, dar, dacă situaţia politică de acolo se va schimba, în zece ani, cine ştie?", a adăugat Dolezal.
BEI, BERD şi IFC au semnat în septembrie acordul de finanţare
Acordul de mandat pentru începerea evaluării proiectului Nabucco şi atragerea unei finanţări de aproximativ 4 miliarde de euro a fost semnat la 6 septembrie, angajamentele cu potenţialii creditori urmând să fie semnate anul viitor.
Astfel, BEI ar putea participa la finan