Timişorenii au avut ieri ocazia să viziteze Palatul de Justiţie din Timişoara, acolo unde ar trebui să se împartă dreptatea. Tineri de la Liceul Economic şi de la Facultatea de Drept au mers la Parchetul Curţii de Apel. Procurorul Cristian Lazăr i-a întâmpinat pe liceeni şi le-a spus deschis ce înseamnă o astfel de muncă, ce avantaje şi dezavantaje ar avea şi care sunt riscurile meseriei.
Întâlnirea tinerilor cu procurorii a fost serioasă, dar presărată cu umor. După ce au aflat „cu ce se mănâncă” meseria de procuror, liceeni au avut ocazia să pună întrebări. Inevitabil au ajuns şi la unul din cele mai importante aspecte. „Cam cât se câştigă? Cum sunt salariile?”, a întrebat unul dintre băieţii mai curajoşi. „Eu am 10 ani de când lucrez ca procuror şi primesc acum 6.183 de lei după ce mi s-a redus cu 1.900 de lei. E o indemnizaţie foarte bună comparativ cu nivelul de trai din ţară. Nu te lăfăi, dar nici nu mori de foame”, a spus procurorul Cristian Lazăr, care trebuie să-i ancheteze pe notari, avocaţi, poliţişti sau executori judecătoreşti.
Contează cu cine te compari
Procurorul le-a explicat tinerilor că satisfacţia salarială depinde de punctul de reper pe care îl iei. „Un procuror din Germania, spre exemplu, poate ajunge să câştige 5.000 de euro care înseamnă 5-6 salarii minime pe economie. Eu dacă iau în România 2.000 de euro, care înseamnă 10 salarii minime pe economie, ar fi absurd să fiu nemulţumit. Trebuie să vedem şi realităţile economice”, a mai spus procurorul, care le-a explicat tinerilor că un procuror debutant ajunge să câştige aproximativ 3.000 de lei.
Elevii de la Liceul Economic au mai fost interesaţi şi de riscurile pe care le presupune meseria de procuror. „Uneori eşti supus unei presiuni foarte mari. Gândiţi-vă numai ce presiune a fost pe procurorii din cazul Vântu. În acelaşi timp, un viitor procuror trebuie să