Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB) a lansat în această toamnă un proiect de pregătire profesională a specialiştilor în panificaţie, patiserie, morărit şi cofetărie, finanţat de Uniunea Europeană cu 4,5 milioane de euro în următorii trei ani.
Companiile de morărit şi panificaţie se confruntă cu o lipsă de lucrători calificaţi şi bine pregătiţi, situaţie generată atât de reducerea interesului sistemului de învăţământ pentru astfel de calificări şi scăderea numărului de clase, cât şi de lipsa candidaţilor, astfel încât companiile sunt nevoite să îşi pregătească proprii lor specialişti.
Proiectul ANAMOB presupune înfiinţarea a două centre de formare profesională, în Bucureşti şi la Galaţi, dotate cu utilajele necesare, cu laboratoare şi cu profesori de specialitate. Prima serie de cursanţi va începe activitatea în martie-aprilie 2011, iar pe perioada celor trei ani de finanţare centrele vor pregăti în jur de 350 de specialişti.
"Am trimis chestionare companiilor din asociaţie în care îi întrebăm ce calificări doresc, câţi oameni vor să pregătească şi în ce perioadă. În cel mult două luni vom şti exact ce calificări se cer şi câţi cursanţi vor fi", explică Viorel Marin, preşedintele ANAMOB. În paralel, profesorii pregătesc cursurile în baza cărora se vor acorda calificările.
Cursurile vor fi gratuite, cel puţin pe parcursul celor trei ani în care proiectul este finanţat de UE prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013. Cei 50 de instructori vor fi recrutaţi din sistem, din mediul universitar şi din cel liceal, dar vor fi şi experţi privaţi de pe piaţă.
În cele 4,5 mil. euro ponderea cea mai mare o deţine achiziţia de utilaje de morărit, panificaţie, patiserie şi cofetărie şi a unui laborator de analiză a calităţii produselor. "Utilajele costă enorm, le cumpărăm