Se împlinesc a 5 ani de la revoltele tinerilor din marile cartiere periferice. O revoltă care a marcat atunci întreaga Franţă şi a provocat stupefacţie în străinătate. Întrebarea ce se pune acum este dacă în aceşti ultimi cinci ani situaţia s-a ameliorat în acest cartiere-ghetouri. O analiză de Matei Vişniec (audio).
Se împlinesc a 5 ani de la revoltele tinerilor din marile cartiere periferice. O revoltă care a marcat atunci întreaga Franţă şi a provocat stupefacţie în străinătate.
Aceste cartiere pe care le numim mărginaşe sau periferice sunt de fapt nişte veritabile ghetouri cu populaţie în general de origine străină, provenită din imigraţie.
Ele sunt şi niste zone ale violenţei uneori absurde şi gratuite, nişte zone în care se dezvoltă de fapt o cultură a violenţei şi al refuzului de a accepta autoritatea indiferent dacă este vorba de poliţie, de statul francez, de şcoală sau de părinţi. Violenţa din acste cartiere "les banlieux" cum li se spune în Franţa, a devenit practic banală.
În noaptea de Anul Nou sau de ziua naţională a Franţei, unele bande de tineri se "amuză" sau "sărbătoresc evenimentul" incendiind maşini. Pe 1 ianuarie anul acest au fost incendiate, în acest acest context de "sărbătoare", peste 1100 de maşini.
Revoltele de acum cinci ani au fost însă declanşate după ce au murit, în nordul Parisului, doi tineri care s-au ascuns într-un transformator electric întrucît erau urmăriţi de poliţie. Procedura judiciară lansată împotriva politiştilor care îi urmăreau durează încă, dar la ora aceea acest tragic fapt divers a fost ca o scînteie care a făcut să explodeze un butoi cu pulbere.
S-au produs adevărate lupte de stradă, care au durat aproape trei săptămîni şi s-au extins în multe oraşe ale Franţei. 10 000 de maşini şi 300 de clădiri au fost incendiate.
Marea întrebare care se pune însă în prezent este dacă lucruril